Hazard Analysis Critical Control Point: veszélyelemzés kritikus szabályozási pontjai.
A HACCP rendszer az élelmiszer-biztonság folyamatában meghatározza a jellemző veszélyeket és a szabályozásukra szolgáló intézkedéseket, az élelmiszerekkel szemben támasztott alapvető minőségi követelményeket, hogy elfogyasztásuk közegészségügyi szempontból biztonságos legyen.
Kinek szükséges?
Az egészségügyi kártevők elleni védekezés rendszere szükséges az élelmiszer-előállítás, készletezés és- feldolgozás területén, vagyis az élelmiszeripari szakágazatokban, a közétkeztetésben és a vendéglátó-iparban.
Az IPC: Integrated Pest Control, illetve ennek a rendszernek a tervezési módja; IPM: Integrated Pest Management, amely segítségével nem csak az aktuális kártevő szüntethető meg, hanem az újbóli megtelepedés és elszaporodás is megakadályozható.
Hogyan történik a védekezés?
Mivel a rendszer célja a megelőzés, megfigyelés, megszüntetés, ezért folyamatosan nyomon követjük (monitorozzuk) a fertőzöttség alakulását (jellegzetességét, mértékét, bejutási módját). Szükség esetén elvégezzük az irtást az objektum sajátosságainak figyelembe vételével. Tevékenységünket dokumentáljuk.
Milyen dokumentumokat adunk át?
A jogszabályi előírásoknak teljes körűen megfelelő dokumentációt készítünk és adunk át. Ez a programterv tartalmazza a kártevőmentesség kialakítása, illetve fenntartása érdekében végzett intézkedéseket. Feltüntetésre kerülnek az elvégzett kezelések, a monitoring rendszer ellenőrzésének időpontjai, a felhasznált irtószerek, csatolásra kerülnek a felhasznált irtószerek biztonsági adatlapjai, valamint az igazolás a kártevőirtásról.